Тарифи на газ у серпні

У серпні, так само як і в липні, найнижчий місячний тариф становитиме 7,99 гривні за кубометр газу. Серед газопостачальних компаній, що вже оприлюднили тарифи, його пропонує компанія «Стрийнафтогаз» та «Галнафтогаз». Найвищий серпневий тариф нині у компанії «Енергія країни» – 16,99 гривні за кубометр газу, що на 3,52 гривні більше за найвищий липневий тариф від постачальника «Полтава газ збут».

Серпневий тариф на рівні річного

Нині лише у трьох компаній серпневий тариф знаходиться на рівні річного. Однак, якщо «Гзпостачсервіс» залишає тариф незмінним вже протягом 3 місяці, то компанія «Палівенерго» підняла місячну пропозицію у серпні на 82 копійки, до рівня річного тарифу. Також від травня незмінний місячний тариф у постачальника «Прикарпаття енерго трейд».

Серпневий тариф вище річного

  • «Асканія енерджі» – 11 гривень за кубометр газу, річний тариф – 9,95 гривні за кубометр газу, липнева ціна – 9,90 гривні за кубометр газу.
  • «Волиньгаззбут» – 12,98 гривні за кубометр газу, річний тариф – 7,99 гривні за кубометр газу, липнева ціна – 12,98 гривні за кубометр газу.
  • «Газпромпостач» – 15 гривень за кубометр газу, річний тариф – 10,80 гривні за кубометр газу, липнева ціна – 12,60 гривні за кубометр газу.
  • «М газ трейдінг» – 15,3 гривні за кубометр газу, річний тариф – 10,18 гривні за кубометр газу, липнева ціна – 13,30 гривні за кубометр газу.
  • «Енергія країни« – 16,99 гривні за кубометр газу, річний та липневий тариф – 11,22 гривні за кубометр газу.

Серпневий тариф нижче за річний

Постачальник останньої надії

В Україні постачальником останньої надії є державна компанія НАК «Нафтогаз України». Тобто, якщо газопостачальника позбавили ліцензії, або він збанкрутував, то його споживачі автоматично переходять на тарифи від «Нафтогазу».

Що стосується тарифів «Нафтогазу», то компанія пропонує:

  • Річний тариф на рівні 7,96 гривні за кубометр газу.
  • Серпневий тариф – станом на 26 липня компанія ще не оприлюднила серпневу місячну пропозицію. Нагадаємо, що у липні пропозиція становила 13,13 гривні за кубометр газу, що на 1,19 гривні дорожче ніж у червні. У червні кубометр газу вартував 11,94 гривні.

Альтернатива місячному тарифу

В Україні у споживачів є ще два альтернативних варіанти, крім місячного тарифу: річна пропозиція та сезонна.

Річний тариф

Варіюється від 7,80 гривень за кубометр до 13,50 гривні за кубометр, залежно від пропозицій у різних постачальників, детальніше про ціну яких можливо дізнатись з іншого матеріалу Економіки 24.

Тариф почав діяти в Україні з 1 травня 2021 року, згідно з яким постачальники фіксують ціну на 12 місяців. Зверніть увагу, що ціна не може зростати протягом року, однак постачальники можуть її знизити.

Сезонна пропозиція

У деяких постачальників, окрім річного та місячного тарифу ще є сезонна пропозиція. Найнижчий сезонний тариф пропонує компанія «Палівенерго», який складає 6,99 гривні за кубометр газу й відповідає граничній ціні, котру уряд встановлював взимку та на весні 2021 року.

Переважно сезонні пропозиції від газопостачальників коливаються від 6,99 до 9 гривень за кубометр газудетальніше ознайомитись з умовами яких можливо тут.