Підвищення тарифів для населення є неминучим

Новости Никополя

Фіксований тариф на електроенергію для населення – 1,44 грн/кВт*год. при споживанні до 250 кВт*год. – покриває всього 28% витрат на виробництво струму, його транспортування та податки. Ринкова ціна становить 5,5 грн за кВ*ч. Тому підвищення тарифів для населення є неминучим.

Такі розрахунки надала Нацкомісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). У НКРЕКП пояснили, що справжня ціна електроенергії складається з:

  • середньозваженої ціни купівлі-продажу електроенергії на ринку за добу вперед за квітень 2023 року – 2,81 грн/кВт*год;
  • тариф на послуги з передачі – 0,43 грн/кВт*год (з 1 квітня, з 1 червня цей тариф зросте );
  • середньозважений тариф на послуги з розподілу електричної енергії для другого класу напруги – 1,32 грн/кВт*год (з червня підвищується цей тариф);
  • середньозважений тариф на послуги постачальника універсальних послуг – 0,115 грн/кВт*год;
  • податок на додану вартість — плюс 20% до суми попередніх складових.

Раніше у Кабміні надавали іншу цифру – понад 6 грн за кВт*год. Проте в уряді запевняють: підвищувати тариф до ринкового рівня поки що не планують. Але зростання ціни точно буде.

Зростання тарифу може статися вже у червні. Розглядається кілька варіантів підвищення. Більшість експертів сходяться на тому, що вартість кіловату зросте до 2,4-2,8 грн.

 

Друзі, підписуйтесь на канал газети «Нікопольська правда» у Telegram, а також приєднуйтесь до нас у Facebook та Instagram.

Оставьте комментарий первым on "Підвищення тарифів для населення є неминучим"

Оставьте комментарий